БИОГРАФИЈЕ САРАДНИКА У РЕШАВАЊУ ПРОБЛЕМА МАТЕМАТИЧКИХ ТЈ. КИЛОВАТА СУНЦА СРБИЈЕ

Светске професионалне каријере, три Норвежанина, једна дама…

Министарка енергетике Дубравка Ђедовић представила је нови Надзорни одбор акционарског друштва Електропривреде Србије, који, ако је судити по биографијама, чине врхунски стручњаци из земље и иностранства. Од укупно седам чланова, троје је из Норвешке док су остали из Србије.

Олуф Улсет је магистар економије са Норвешке школе економије, бивши државни секретар норвешког премијера и дугогодишњи извршни директор и члан одбора компанија и организација у енергетском сектору Норвешке. Један од кључних људи трансформације начина на који норвешка Влада успешно управља државним енергетским предузећима. Био је генерални директор Асоцијације енергетске индустрије Норвешке (2011-2018.), што је укључивало и опсежан рад на нивоу ЕУ, са неколико виших улога у Европском удружењу електропривреде ЕУРЕЛЕКТРИК. У богатој биографији истиче се његов петогодишњи рад на позицији вишег потпредседника компаније Статкрафт, енергетског гиганта који је у стопроцентном власништву државе Норвешке и највећи европски произвођач електричне енергије из обновљивих извора. Као стручњак за енергетику, али и финансије током досадашње професионалне каријере био је и државни секретар у норвешком Министарству за нафту и енергију и обављао функције председавајућег и члана Борда директора у више компанија. Од искуства у финансијском сектору издваја се његов рад на позицији извршног потпредседника за стратегију у Сторебранд АСА. Признати професионалац у енергетици, обновљивој енергији, стратешком планирању и енергетској политици, данас је консултант за зелену транзицију и обновљиве изворе енергије. Ожењен је, има троје деце и течно говори енглески језик.

Владан Живановић је инжењер електротехнике и регионално признати лидер са доказаним искуством и репутацијом у стратешком руковођењу великим системима и развоју решења усмерених на клијента, са циљем повећања ефикасности. Последњих пет година руководи београдском канцеларијом Еуронета, водеће интернационалне компаније у области дигиталних система платних трансакција. Провео је осам година у Мајкрософту, укључујући и позицију директора канцеларије у Београду. Огранком компаније НЦР у Београду је руководио од 2014. до 2018. године и за то време увећао број запослених са 600 на више од 3000. Целу своју каријеру је посветио изградњи ефикасних и поузданих тимова, развијајући таленте и улажући у њих, успостављајући одрживост пословања и креирајући амбијент сталног учења и развоја. Био је члан Одбора директора Привредне коморе Србије, председник и потпредседник Америчке привредне коморе у неколико мандата, затим члан Српске асоцијације менаџера и добитник награде менаџер године 2015. године. Ожењен је, има двоје деце и течно говори енглески језик.

Пер Сандеруд је магистар економије са Универзитета у Ослу. У Надзорни одбор доноси скоро 30 година искуства рада на високим позицијама у више министарстава Краљевине Норвешке. Био је и председник Надзорног органа ЕФТЕ (Европске асоцијације за слободну трговину) у Бриселу, као и члан Борда директора Европске банке за обнову и развој (ЕБРД) у Лондону до 2022. године. Велики део професионалне каријере посветио је енергетском сектору, нарочито у области хидро енергије и обновљивих извора.Био је стални секретар у Министарству трговине и индустрије Норвешке, које стратешки управља државним предузећима (као што су Статкрафт, Јара, Хидро и друга). Више од 7 година био је на челу Дирекције за воду и енергију, норвешког регулатора за енергетику.Био је и гостујући предавач на Станфорд Универзитету у Сједињеним Америчким Државама. Био је члан неколико угледних Надзорних одбора у Норвешкој, као и у Владиној Комисији за директне инвестиције, Државној администрацији и за социјалну политику, као и Одбору за опорезивање произвођача електричне енергије Норвешке. Ожењен је, има троје деце. Осим матерњег норвешког, течно говори друге нордијске језике и енглески, а има основно знање француског, немачког и шпанског.

Др Дејан Остојић је доктор наука, инжењер електроенергетике, који је највећи део каријере био водећи специјалиста за енергетику у Светској банци у Вашингтону. Током свог 24-годишњег рада у Светској банци, др Остојић био је задужен за стратегију развоја и инвестиционе пројекте у енергетском сектору у више од 20 земаља Европе и Азије. Пре доласка у Светску банку 1998. године, др Остојић је био партнер и регионални менаџер у компанији Харза Инжењеринг Компани, Чикаго, САД; Фулбрајтов стипендиста и гостујући предавач на Универзитету Пурдју, САД, као и доцент на Електротехничком факултету Универзитета у Београду. Др Остојић је добио неколико награда за свој професионални рад, укључујући награду председника Светске банке, корпоративну награду Међународне финансијске корпорације и награду Фулбрајтове фондације. Био је говорник на бројним међународним скуповима и конференцијама, укључујући састанак Генералне скупштине УН 2015. о утврђивању циљева одрживог развоја. Ожењен је, има двоје деце, течно говори енглески и руски језик и има основно знање француског и шпанског.

Хилде Бакен има две дипломе инжењера за нафту са Норвешког Института Науке и Технологије и са Универзитета Технологије у Делфту, Холандија. Такође се специјализовала и за Организациону психологију на Универзитету у Бергену у Норвешкој. Стручњак за енергетику са дванаестогодишњим искуством рада на високим позицијама норвешке енергетске компаније Статкрафт, оперативно одговорна за производни портфолио од 200 електрана чија је годишња производња 60 ТWh електричне енергије, широм Европе, Јужне Америке и Азије, који укључује хидро и енергију ветра, природни гас и биомасу. Има широко искуство у пословима у вези са енергетиком, више од 20 година у индустрији електричне енергије и више од 10 година у сектору нафте и гаса, укључујући и пројекте реинвестирања у хидро и термо сектору. Такође је, као председник борда или члан борда директора била у бројним компанијама у Норвешкој и ван ње у којима је Статкрафт имао удео у власништву, укључујући и 6 година у међународној компанији за ђубриво Јара, која је у делимичном власништву државе Норвешке. Тренутно је члан Борда Директора старт-ап компаније у Норвешкој, која се бави хидро енергијом. Удата је, има двоје деце, течно говори енглески и служи се немачким и холандским језиком.

Игор Петковић је магистар економских наука, Економског факултета у Београду, где је пре тога стекао и звање дипломираног економисте. Њагова каријера до сада је била обележена највишим руководећим позицијама у домаћим и страним банкама, прехрамбеној индустрији и енергетици. У Уникредит банци, једној од највећих банака у Републици Србији био је извршни директор за привреду, укључујући велике клијенте, као и за пројектно финансирање. Три године је био генерални директор домаће компаније Фрувита, а касније, као генерални директор Рафинерије нафте Београд, за 4 године је трансформисао компанију у независну и конкурентну организацију. Резултатски оријентисани професионалац, фокусиран на унапређење процеса и оптимизацију, а у Надзорни одбор ЕПС-а доноси спој експертизе из финансијског сектора са изазовима из реалног и енергетског сектора. Ожењен, отац троје деце, течно говори енглески језик.

Миодраг Ранковић је представник Синдиката радника ЕПС у Надзорном одбору и главни пословођа за помоћну механизацију РБ Колубара. Каријеру је посветио Рударском басену Колубара, где је последњих 40 година запослен на различитим позицијама – као руковаоц станице, предрадник, пословођа и надзорник система. Од 1995. године је активан као председник синдиката запослених, а 17 година је управљао Синдикатом ЕПС Колубара. Успешно је реализовао преговоре о колективним уговорима на највишем нивоу унапређујући права запослених у складу са социо-економским променама и развојем привредног окружења. По струци је рудар. Ожењен, отац двоје деце. Иначе, и поред тога што је новим статутом АД ЕПС-а предвиђено да генералног директора и извршне директоре бира Надзорни одбор, судећи према најавама министарке Ђедовић, то ће се ипак десити на јавном конкурсу. Да је то извесно потврдио је и нови члан Надзорног одбора ЕПС из Норвешке, Олуф Улсет.

Објављено у ПОКРЕТ САРАДНИКА МАТЕМАТИЧАРИМА ЊУТНОВИХ МАТЕМАТИЧКИХ ПРИНЦИПА ПРИОРОДНЕ ФИЛОЗОФИЈЕ - СКРАЋЕНО "МАТЕМАТИЧАРИ"