ЦРНА ГОРА ДОБИЈА ДВЕ СОЛАРНЕ ЕЛЕКТРАНЕ

Соларне електране “ничу” у комшилуку

Граде се нове соларне електране у Црној Гори. Влада Црне Горе издала је урбанистичко-техничке услове за изградњу соларних паркова снаге 60 мегавата на територији Цетиња, као и капацитета 68 MW у близини Никшића. Реч је о фотонапонском постројењу које ће бити лоцирано код села Велестово на територији престоничког Цетиње.

Укупна површина локације је око 60 хектара, а према претходно спороведеним анализама које су достављене уз захтев утврђено је да је 60 MWp максимални могући капацитет будуће соларне електране, пише Balkan Green Energy News.

Иначе, на територији престонице Цетиње планира се више великих соларних пројеката.

Компанији RES Montenegro Group су такође одобрени урбанистичко-технички услови за постројење снаге до 506 MW, а CWP Europe развија пројекат Montechevo капацитета 400 MW.

Електрану снаге 150 MW планира да изгради фирма „Solar Power“ из Подгорице, и то исто недалеко од поменутог села Велестово, а MEnergy је ендавно са Црногорским електропреносним системом (ЦГЕС) потписао први уговор о прикључењу постројења снаге 385 MW.

Други захтев који је одобрила Влада односи се на градњу соларног парка у близини Никшића. Захтев је предала фирма „New Age Energy Tri“. Локација за изградњу је на потезу Трепча. Према претходно спороведеним анализама планирана снага соларне електране је 68 MW, а укупна површина локације износи 698.742 квадратних метара.

Оснивач и власник фирме је Бранислав Пејовић, како је наведено у црногорском Централном регистру привредних субјеката.

И на територији општине Никшић планирана је градња неколико соларних електрана. Фирма Somsol развоја пројекат од 240 MW, а ТМ Invest капацитета 15 MW.

 (Извор: Balkan Green Energy News)

Објављено у ПОКРЕТ САРАДНИКА МАТЕМАТИЧАРИМА ЊУТНОВИХ МАТЕМАТИЧКИХ ПРИНЦИПА ПРИОРОДНЕ ФИЛОЗОФИЈЕ - СКРАЋЕНО "МАТЕМАТИЧАРИ"