СОЛАРНА ЕЛЕКТРАНА “ДЕЛАСОЛ” ПУШТЕНА У РАД

Највећа бифацијална соларна електрана на земљи “ДеЛасол” снаге 9,913 МW данас је пуштена у рад. Изграђена је на подручју општине Лапово на површини од 12,5 хектара.

Свечаном пуштању соларне електране у рад присуствовала је Дубравка Ђедовић, министарка рударства и енергетике, Бобан Миличић, председник општине Лапово, Игор Анић, председник извршног одбора ПроKредит банке и Милош Костић, инвеститор.

Министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић рекла је да су сарадња и синергија јавног и приватног сектора важне за већу сигурност снабдевања и успешну зелену енергетску транзицију.

,,Соларна електрана ДеЛасол је највећа соларна електрана у Србији и пример како коришћењем соларне енергије можемо у исто време унапређивати и сигурност снабдевања и животну средину. Наш задатак као државе, на коме интензивно радимо и кроз доношење регулативе и кроз припрему стратешких докумената, јесте да стварамо услове да се граде нове електране из обновљивих извора енергије, а да истовремено наш енергетски систем врши свој основни задатак, а то је сигурно снабдевање грађана и привреде“, навела је министарка Ђедовић.

Милош Костић, инвеститор рекао је:

,,Данас у рад пуштамо највећу соларну електрану у Србији. Осим по величини, ова соларна електрана биће највећа и по снази. На годишњем нивоу производиће 15.000 мегават-сати електричне енергије. Њена величина огледа се и у броју соларних панела, поставили смо 17.980 најсавременијих бифацијалних панела. У наредне две године у плану је изградња још четири соларне електране, једна од њих налазиће се на подручју општине Лапово. Надам се да ћемо заједничким снагама успети да помогнемо Републици Србији и да остваримо зацртан циљ да до 2040. године 40 одсто енергије добијамо из обновљивих извора”, рекао је Милош Костић који се захвалио на подршци ресорном Министарству, Електродистрибуцији, општини Лапово и ПроKредит банци.

Бобан Миличић, председник општине Лапово рекао је:

“Поносни смо на чињењеницу да је највећа соларна електрана у Србији изграђена на територији општине Лапово. Захваљујући компанији “Деласол”, Лапово постаје центар зелене енергије, а оно што ме посебно радује јесте наставак овог пројекта, односно изградња још једне соларне електране. Администрација наше општине се показала као добар партнер, грађевинску дозволу и остале дозволе потребне за почетак радова издали смо у законском року.”

Игор Анић, председник Извршног одбора ПроKредит банке рекао је:

,,Након 10 година успешне пословне сарадње на пројектима из домена одрживих извора енергије са компанијом МТ-КОМЕX, ПроKредит банка је заиста поносна што је учествовала и у пројекту “ДеЛасол”, највеће бифацијалне соларне електране у Србији. “ДеЛасол” је дефинитивно узор за друге инвеститоре који не само да разумеју тему одрживости, него су одлучни да је спроведу у дело. ПроКредит банка је идеалан финансијски партнер за такве бизнисе, јер имамо деценијску експертизу у области енергетске ефикасности и преко 500 милиона евра инвестираних у зелене пројекте наших клијената. Ми ову тему разумемо, живимо, промовишемо и финансирамо. То је веома важан део наше пословне стратегије данас и убудуће.”

Изградња електране “ДеЛасол” поверена је компанији МТ-КОМЕX која је лидер у изградњи соларних електрана у нашој земљи. До сада су изградили и испоручили опрему за велики број соларних електрана на земљи и на крововима, укупне инсталисане снаге 60 МW.

За изградњу ове соларне елетране коришћени су бифацијални соларни панели који имају могућност приноса електричне енергије са обе стране панела, због чега производе већу количину електричне енергије. Соларни панели постављени су на специјално направљеној конструкцији која омогућава већу апсорпцију рефлектованог зрачења.

Радови на изградњи соларне електране “ДеЛасол” почели су 7. септембра 2022. и трајали су до 30. марта 2023. године.

Соларна електрана ДеЛасол је највећа соларна електрана у Србији и пример како коришћењем соларне енергије можемо у исто време унапређивати и сигурност снабдевања и животну средину. Наш задатак као државе, на коме интензивно радимо и кроз доношење регулативе и кроз припрему стратешких докумената, јесте да стварамо услове да се граде нове електране из обновљивих извора енергије, а да истовремено наш енергетски систем врши свој основни задатак, а то је сигурно снабдевање грађана и привреде
Дубравка Ђедовић, министарка рударства и енергетике

Инжењери, техничари и архитекте приватног удружења математичара, физичара и инжењера Сунца Србије као математичке звезде постављају на кров ваше куће или зграде електричне централе Сунца јачине од једног киловата до више мегавата, произведене у ЕУ и решавају проблеме прибављања докумената за продају соларних или киловата Сунца као математичке звезде.

Контактирајте нас на 060/3384135 или на racunarac@gmail.com

 
Објављено у ПОКРЕТ САРАДНИКА МАТЕМАТИЧАРИМА ЊУТНОВИХ МАТЕМАТИЧКИХ ПРИНЦИПА ПРИОРОДНЕ ФИЛОЗОФИЈЕ - СКРАЋЕНО "МАТЕМАТИЧАРИ"