МИХАЈЛО СПОРИЋ СУНЦА СРБИЈЕ И СВИХ ЗВЕЗДА ЗВЕЗДАРНИЦЕ

“АКО СЕ СИТУАЦИЈА НЕ ПОПРАВИ, ИДЕМ…” Овако је говорио преминули научник Михајло коме су професори предавања држали у БОЛНИЧКОЈ СОБИ

Ја своју будућност видим у науци, у физици. Али, видимо какве су сада прилике у Србији за то, нарочито за експериманталну физику која такорећи и не постоји. Моја жеља је да ће се ситуација поправити, а ако не, онда у иностранству.
Михајло Спорић
Тако је Михајло Спорић (22), млади научник који је преминуо после двогодишње борбе са раком плућа, говорио у гостовању у емисији “Кажипрст”, после освојене медаље на Међународној олимпијади у Казахстану.
У том тренутку, Михајло је био ученик Математичке гимназије, а одликовање које је упорним радом освојио само је једно у низу која се данас не могу пребројати. Осим њега, на истом такмичењу наши млади научници освојили су још пет медаља из математике и информатике.

Михајло Спорић, гостовање у емисији Кажипрст

Многи су тада говорили да заслужују да се, попут наших највећих спортиста, нађу на балкону Старог двора. Њихов излазак на балкон је чак и био најављиван, али је у последњем тренутку, отказан. Недуго затим, Михајло је матурирао, а своју будућност наставио на једном од најпрестижнијих универзитета света, далеко од Србије и балкона Старог двора.

Говорећи тада у емисији “Кажипрст”, Михајло је испричао да му је након освојене награде драго да се у Србији “коначно промовишу неке друге вредности”.

“Последњи поздрав за младог генија”, “За тебе нису постојале границе”, “Рлаче Србија, плаче Кембриџ”…


Уз понављање ових реченица протканих тугом, звуке Моцартовог Реквијема и сузе, пре тачно годину дана, 21. новембра, сахрањен је, на Новом гробіју у Београду, Михајло Спорић, један од најбољих младих српских физичара и студент Универзитета Кембриџ.


Мали генијалац, како су га многи звали, отишао је прерано, 7. новембра, у 22. години, после двогодишње борбе са раком плућа. Да болује од кобне болести, сазнао је када је росео да студира. Болест га је зауставила на завршној години природних наука.


Био је изузетно талентован, свестран, носилац Вукове и Светосавске награде. Свирао је клавир, трчао маратоне. Добитник је бројних награда, како на домаћим, тако и на међународним такмичењима, али и оног најважнијег — златне медаље на Међународној олимпијади из физике 2016. године, због које је и само годину дана касније проглашен за Младог хероја Србије.


Завршио је Математичку гимназију, а само у једној години Михајло је на три међународна такмичења, освојио три злата. Потом је уписао Физички и Електротехнички факултет у Београду, ту завршио само прву годину, а онда је студије физике наставио на Тринити колеџу Универзитета Кембриџ. Поводом његове смрти, Кембриџ је прогласио тродневну жалост.


Нераскидива веза Михајла и Математичке гимназије

Математичку гимназију у Београду, коју је похађао, дубоко је потресла вест о прераној смрти њиховог некадашњег ученика Михајла Спорића.

— Памтићемо га као неког ко је био омиљен у друштву, ведар, позитиван, спреман да помогне и мотивише — истиче се у саопштењу Математичке гимназије. И сам Михајло је говорио да су га управо ти гимназијски дани обликовали као личност и да му је то био најзначајнији период школовања.

Бивши директор Математичке гимназије, Срђан Огњановић, за “24седам” присећа се свог бившег ђака и најбољег ученика ове школе, Михајла.

— Таквог младића у свом животу нисам упознао! За њега не могу да се пронађу одговарајуће речи да се опише колико је био позитиван, препаметан, леп, висок…имао је ту исконску доброту — прича наш саговорник.

O његовој величини, сведочи и чињеница да је до последњег дана, упркос борби са болешћу, увек био насмејан и позитиван.

— Михајло је тамо на Универзитету Кембриџ, добио једну посебну собу где се лечио и, поред свега кроз шта је пролазио због лечења, сваког дана је импресионирао своје професоре и добијао све најбоље оцене — наводи наш саговорник.

Присећа се да се у свима појавио, у једном тренутку, трачак наде да ће Михајло победити:

— Једном је имао добре резултате анализа после терапије. Сви смо се надали, били срећни, славили… а онда се рак опет повратио — објашњава Огњановић.

БОРАЦ ДО КРАЈА!

ЗНА СЕ СА КОЈОМ БОЛЕШЋУ СЕ БОРИО МИХАЈЛО СПОРИЋ! ЊЕГОВ ОРГАНИЗАМ НИЈЕ ИЗДРЖАО! Његова битка је трајала 2 године

Универзитет Кембриџ, на којем је Михајло студирао физику објавио је тродневну жалост поводом смрти стипендисте на Тринити колеџу

После тешке болести преминуо је Михајло Спорић (22), један од најбољих младих српских физичара.

Универзитет Кембриџ, на којем је Михајло студирао физику објавио је тродневну жалост поводом смрти стипендисте на Тринити колеџу.

Наиме, он је преминуо након двогодишење борбе с карциномом плућа, у ноћи измеду четвртка и петка.

Универзитет Кембриџ, где је Михајло био студент завршне године на одсеку природних наука и носилац награде Тринити колеџа за природне науке, објавио је тродневну жалост и предлог да се установи награда у његову част.

Михајло је у Србији уписао два факултета, Физички и Електротехнички и студирао је на Кембриџу у Великој Британији. Добитник је бројних награда на међународним и домаћим такмичењима из физике, астрономије, математике и других области.

Са Међународне олимпијаде из физике у Цириху, Михајло је донео златно одличје 2016. године. Годину дана касније проглашен је за Младог хероја Србије.

Завршио је Математичку гимназију у Београду, носилац је Вукове дипломе, Светосавске награде, добитник златних медаља из физике у Швајцарској, на такмичењима у Казахстану и Румунији…

Универзитет Кембриџ установиће награду у част Михајла, студента завршне године на одсеку природних наука и носиоца награде ИБ Тринити колеџа за природне науке.

Михајло ће бити сахрањен на Новом гробљу у Београду.

Преминуо је Михајло Спорић (22), један од најбољих српских физичара.

Михајло је завршио Математичку гимназију у Београду 2016. године. Учествовао је на многим такмичењима из физике, математике и програмирања, те освојио бројне награде од којих је најзначајнија златна медаља на Интернационалној олимпијади физичара у Швицарској 2016-те године, на којој су га наши олимпијци имали прилику упознати.

 

Послије тога уписује Природно математички и Електротехнички факултет у Београду…

Наиме, млада рођака преминулог Михајла кратко се огласила на друштвеним мрежама.


– Кад ти срце пукне, а ти си далеко – гласио је њен статус, испод ког су се ређали изрази саучешћа.
изразима искреног саучешћа породици и јавности обратили су се и Центар за међународну и јавну политику, Друштво физичара Републике Македоније и Друштво физичара у Федерацији Босне и Херцеговине.

Преминуо Михајло Спорић, један од наших најбољих младих физичара

Михајло Спорић, један од најбољих младих српских физичара и студент Универзитета Кембриџ, преминуо је у 22. години, објављено је на сајту Математичке гимназије. 

Освојио је бројне награде на домаћим и међународним такмичењима и најважнију међу њима — златну медаљу на Међународној олимпијади из физике 2016. године. Годину дана касније проглашен је за Младог хероја Србије.

Студент физике на Кембриџ универзитету Михајло Спорић (22) преминуо је после дуге болести

 

Србију је јутрос погодила тужна вест која долази из далеке Велке Британије. На Универзитету Кембриџ прогласили су тродневну жалост због смрти младог српског научника.


Михајло Спорић (22) преминуо је после дуге борбе са тешком болешћу, за собом остављајући академску заједницу у сузама. Реч је о студенту физике на Тринити колеџу, добитнику бројних награда на међународним и домаћим такмичењима из физике, астрономије, математике и других области. Младић је претходно завршио Математичку гимназију у Београду, носилац је Вукове дипломе, Светосавске награде, добитник златних медаља на међународној Олимпијади из физике у Швајцарској, на такмичењима у Казахстану и Румунији.

Преминуо Михајло Спорић, један од наших најбољих младих физичара

 

Михајло Спорић, један од најбољих младих српских физичара и студент Универзитета Кембриџ, преминуо је у 22. години, објављено је на сајту Математичке гимназије.

Михајло Спорић је био изузетно талентован и свестран, носилац Вукове дипломе Светосавске награде.

Освојио је бројне награде на домаћим и међународним такмичењима и најважнију међу њима златну медаљу на Међународној олимпијади из физике 2016. године. Годину дана касније проглашен је за Младог хероја Србије. Из Математичке гимназије истичу да их је дубоко потресла вест о прераној смрти њиховог некадашњег ученика Михајла Спорића. “Памтићемо га као неког ко је био омиљен у друштву, ведар, позитиван, спреман да помогне и мотивише”, истиче се у саопштењу Математичке гимназије. Додају и да је несебично волео Математичку гимназију и да јој је до краја био привржен.

Говорио је да су га гимназијски дани обликовали као личност и да му је то био најзначајнији период школовања. Само у једној години Михајло је на три међународна такмичења освојио три злата. “Ја сам исто дошао као ђак генерације у Математичку гимназију из основне школе и био је шок видети све те људе који се подједнако интересују за математику и физику који и подједнако раде, тако да је било доста тешко на почетку. Али, та пријатељска конкуренција која је до краја владала у нашем одељењу нас је све подстицала и на такмичење и на редовној настави да извучемо свој максимум”, говорио је Михајло.


Михајло Спорић студирао је на Тринити колеџу Универзитета Кембриџ.

Кембриџ је објавио тродневну жалост поводом смрти свог стипендисте, студента физике.


Млади научник је више пута био гост РТС-а, измеду осталог и у емисији “Тако стоје ствари” поводом педесетогодишњице Математичке гимназије. Међу бројним признањима имао је и Вукову диплому и Светосавску награду. Свирао је клавир, трчао маратоне.

Да је болестан, сазнао је када је почео да студира. 

Био је бруцош Физичког и Електротехничког факултета у Београду, а онда студије физике наставио на Кембриџу. 

Болест га је зауставила на завршној години природних наука. 

Михајло ће бити сахрањен на Новом гробљу у Београду, а његова породица је замолила да се уместо куповине цвећа прикупи новац за помоћ Фондацији за децу оболелу од рака Нурдор.

Волео је да путује Са великим ентузијазмом и љубављу, Михајло ми је причао о једном путовању у Њујорк – присећа се наш саговорник. – Волео је да путује. Причао ми је да је када је био матурант са једном другарицом отпутовао у Америку, ишли су у Њујорк, Бостон, Вашингтон…Уштедили су, гледали да путују возом када је најјефтинији, уживали су у младости. Све су то сами организовали. Уз све што је радио и то је постизао сетно каже Огњановић.

Награда у Михајлову част

Министарство просвете, науке и технолошког развоја, Математичка гимназија и Друштво физичара предложили су, прошле године, да се установи награда која ће носити име по младом студенту физике Михајлу Спорићу. Награда ће се додељивати ученицима који су на крају средње школе остварили најбоље резултате на такмичењима из физике. Међутим, због актуелне епидемиолошке ситуације, тај предлог још није размотрен.


Рак плућа – тихи убица


Чињеницу да је рак плућа, болест која, врло често напредује, а не даје никакве симптоме и због тога је по броју оболевања и смртности на првом месту тихи убица, потврђује за 24седам пулмолог Татјана Радосављевић.


– Постоји могућност да рак расте у плућима, а да особа нема никакве симптоме. Поготово што се не очекује да рак плућа постоји код младих особа – каже пулмолог и објашњава шта, ипак, може да указује да је неко оболео од злокобне болести.


– Сваки кашаљ, ако траје дуже од две недеље, је довољан знак да мора да се уради снимак плућа. Једино тако могу да се открију промене на плућима истакла је Радосављевићева.


Она објашњава како постоји више различитих типова рака плућа и да је фактор број један свакако пушење, али и да све више од те болести оболевају и особе које не пуше, јер је други фактор аерозагађење.

Од ове болести је преминуо млади српски генијалац Михајло Спорић

Тешка болест однијела је Михајла Спорића (21), најбољег српског, а многи сматрају и свјетског, младог физичара.

Србија је остала без генија Михајла Спорића, због чијег губитка је и Кембриџ прогласио тродневну жалост, а он је само још један у низу којег је покосила опака болест.

Сазнао је да има рак плућа мјесец дана прије одласка на Кембриџ, прије двије и по године. Најтежа дијагноза није га поколебала.

Рак плућа готово да не даје знаке упозорења, а када се открије у касној фази, шансе за преживљавање су само два одсто, због чега се и често назива убицом без најаве.

Тумори плућа могу бити малигни (злоћудни) и бенигни (доброћудни). Рак плућа је злоћудни тумор. Није заразна болест и не може се пренијети са човјека на човјека.

У већини случајева, рак плућа не даје никакве симптоме све док болест већ не узнапредује. Ипак, постоји и много случајева у којима људи симптоме ове тешке болести мијењају нечим другим, што је увијек фатална грешка.

Зато је потребно да што прије одете код љекара ако примјетите неке од ових знакова, јер су у том случају шансе за излечење значајно веће.

Симптоми рака плућа:

– Кашаљ који не престаје или се погоршава 

– Искашљавање крви или секрета боје рђе 

– Бол у грудима који се погоршава дубоким удахом, кашљањем и смејањем 

– Промуклост 

– Необјашњив губитак тежине и апетита 

– Кратак дах 

– Умор и исцрпљеност 

– Инфекције попут бронхитиса и упале плућа које не пролазе или се стално враћају 

– Шиштање приликом удаха

Уколико се рак плућа прошири на друге органе, симптоми су сљедећи:

– Бол у костима (у леђима и куковима)

– Промене у нервном систему (главобоље, слабост, укоченост екстремитета, вртоглавица, проблеми са равнотежом, напади). Ове промјене дешавају се када рак плућа метастазира на мозак или кичмену мождину.

– Жута кожа и беоњаче (рак се проширио на јетру)

– Израслине на површини коже (рак се проширио на кожу или лимфне чворове, најчешће на врату и око кључне кости)

Ипак, већину ових симптома најчешће изазива друга болест, али у сваком случају треба да посетите Ијекара. 

Неке врсте рака плућа узрокују посебне синдроме, са врло специфичним симптомима: 

 

Хорнер синдром

Рак на самом врху плућа погађа одређене нерве очију и дијела лица, изазивајући групу симптома који се сврставају у Хорнер синдром:

– Клонулост или слабост очних капака 

– Мала зјеница 

– Смањење или одсуство знојења на том дијелу лица 

– Понекад је симптом и бол у рамену

ПРЕМИНУО МИХАЈЛО СПОРИЋ, ЈЕДАН ОД НАЈБОЉИХ МЛАДИХ ФИЗИЧАРА

После тешке болести млади српски физичар који је студирао на Универзитету Кембриџ, Михајло Спорић, нажалост је преминуо.


Михајло Спорић (22) завршио је Математичку гимназију у Београду, носилац је Вукове дипломе, Светосавске награде, добитник златних медаља из физике у Швајцарској, на такмичењима у Казахстану и Румунији… У Београду је уписао два факутета, Физички и Електротехнички, а на Кембриџ је отишао као стипендиста. Са Међународне олимпијаде из физике у Цириху, Михајло је донео златно одличје 2016. године. Годину дана касније проглашен је за Младог хероја Србије.


Универзитет Кембриџ установиће награду у част Михала. Михајло Спорић биће сахрањен на Новом гробљу у Београду у Алеји заслужних градана.

Одлазак златног момка — Преминуо Михајло Спорић, један од најбољих физичара Србије 

Након дуге борбе која је трајала скоро две године, Михајло Спорић (22), један од најбољих младих физичара из Србије, преминуо је од тешке болести.

Универзитет Кембриџ објавио је тродневну жалост поводом смрти стипендисте, студента физике на Тринити колеџу, иначе добитника бројних награда на међународним и домаћим такмичењима из физике, астрономије, математике и других области.

Такође Математичка гимназија, чији је Михајло био ученик, изразила је дубоку жалост због ове тужне вијести.

“Дубоко нас је потресла вијест о прераној смрти нашег Михајла Спорића (матурирао 2016). Памтићемо га као неког ко је био омиљен у друштву, ведар, позитиван, спреман да помогне и мотивише. Несебично је волио Математичку гимназију и до краја јој је био привржен. Михајло, увијек ћемо те вољети!”

Михајло ће бити сахрањен у Алеји заслужних градана на Новом гробљу у Београду, а са његовог испраћаја уместо цвијећа сав приход биће уплаћен Фондацији за децу обољелу од рака Нурдор, преноси портал “Нови Магазин”.

Био је добитник бројних награда

Михајло је био носилац Вукове дипломе из Математичке гимназије, Светосавске награде, добитник златних медаља на међународној Олимпијади из физике у Швајцарској, на такмичењима у Казахстану и Румунији. Освојио је бројне награде на домаћим и међународним такмичењима, и најважнију међу њима — златну медаљу на Међународној олимпијади из физике.

У Србији је уписао два факултета, Физички и Електротехнички и студирао је на Кембриџу у Великој Британији.

Са Међународне олимпијаде из физике у Цириху, Михајло је донео златно одличје 2016. године. Годину дана касније проглашен је за Младог хероја Србије.


Универзитету Кембриџ прослеђен је предлог да се установи награда у част Михајла, студента завршне године на одсјеку природних наука и носиоца награде ИБ Тринити колеџа за природне науке.

Преминуо Михајло Спорић, један од наших најбољих младих физичара. На Универзитету Кембриџ тродневна жалост

Редакцији Прича са душом стигла је тужна вест из Велике Британије. После тешке болести преминуо је Михајло Спорић (22), један од најбољих младих српских физичара.

Универзитет Кембриџ, на којем је Михајло студирао физику објавио је тродневну жалост поводом смрти стипендисте на Тринити колеџу.

Михајло је у Србији уписао два факултета, Физички и Електротехнички и студирао је на Кембриџу у Великој Британији. Добитник је бројних награда на међународним и домаћим такмичењима из физике, астрономије, математике и других области. Са Међународне олимпијаде из физике у Цириху, Михајло је донео златно одличје 2016. године. Годину дана касније проглашен је за младог хероја Србије.

Завршио је Математичку гимназију у Београду, носилац је Вукове дипломе, Светосавске награде, добитник златних медаља из физике у швајцарској, на такмичењима у Казахстану и Румунији…
Универзитет Кембриџ установиће награду у част Михајла, студента завршне године на одсеку природних наука и носиоца награде ИБ Тринити колеџа за природне науке.

Михајло ће бити сахрањен на Новом гробљу у Београду. У септембру 2018. године, поводом многобројних успеха које је низао, Михајло је био саговорник сајта Приче са душом. 

Наша редакција изражава најдубље саучешће породици преминулог студента.

Објављено у МИХАЈЛО СПОРИЋ СУНЦА СРБИЈЕ И СВИХ ЗВЕЗДА ЗВЕЗДАРНИЦЕ