НАЈБОЉИ МАТЕМАТИЧАРИ НАГРАЂЕНИ У САНУ

У мају – месецу математике, Математички институт Српске академије наука и уметности додељује годишње награде најбољим студентима основних, мастер и докторских студија из области математике и механике и рачунарства. Идеја је да се поспеши развој младих талената, да им се помогне да се научно изразе, да се спречи њихов одлазак у инистранство. Зато се награђују најбољи млади математичари.

“Добила сам за докторски рад у којем спајам више области математике: од теорије бројева, преко топлогије, алгебре, али тежиште је на алгебри. Тренутно главна мотивација за бављење математиком јесте математичка свеприсутност, дакле математика је уткана у све око нас. А друга ствар је што за бављење математиком потребно доста креативности тако да бих је у том смислу довела у раван са уметношћу”, каже доц. Александра Костић, Математички факултет Универзитета у Београду. Доцент Мирко Спасић са Математичког факултета добио је признање за докторску дисертацију која је, како каже, спој рачунарства и математике. “Добио сам признање за докторску дисертацију за тему која је у рачунарству врло популарна и интересантна из моје перспективе. Област која је спој рачунарства и математике, има доста доказивања теорема, има доста теоријско математички заснованих појмова, али с друге стране опет јако применљиво нарочито у последње време када је све већи значај рачунарства у свим областима”, додаје Спасић. Осим награда које се додељују већ шест година, организују се и разноврсни програми. “То су и семинари за младе истраживаче, летње школе, конференције младих математичара, сарадња са Математичком гимназијом у смислу менторстава и праћења тих младих људи, њихов повратак у земљу, и у крајњој линији и запошљавање у Институту”, поручује проф. Зоран Огњановић, директор Математичког института САНУ. Млади раде и у Математичком институту. Полако преузимају ту своју улогу која им по знању и квалитету припада. И они ће, сматрају у Институту, заиста бити носиоци наше математичке науке.

Објављено у ПОКРЕТ САРАДНИКА МАТЕМАТИЧАРИМА ЊУТНОВИХ МАТЕМАТИЧКИХ ПРИНЦИПА ПРИОРОДНЕ ФИЛОЗОФИЈЕ - СКРАЋЕНО "МАТЕМАТИЧАРИ"