Писмо професора Стојана Раденовића Ненаду Ђукићу

Драги и поштовани Ненаде,

Ово се односи на више твојих последњих маилова. Не знам шта да ти кажем. Мени је интересантно све што си до сада (и много раније) писао и именовао везу математике, Сунца и све што иде са тим. У односу на васиону, човек није ништа. Знам да то знаш. Људи су ту на земљи успут да би се као случајно међусобно сатирали. Јер не знају како је све ово око нас настало. Наука је дошла до неких сазнања али то је само честица…

Последње писмо које си послао Министарству је занимљиво а и сума коју тражиш је исто занимљива и неостварива. Не постоји земља на свету која би ти то учинила. Разумем да то није за тебе али појединац (изузев ако сам финансира) у ниједној држави не покреће овакве иницијативе. А не са називима које си у писму ставио. Наравно то је моје мишљење. Можда грешим. Нигде се математика, физика, хемија и остале природне науке не цене звнично једино се њихови резултати користе од стране оних који праве свет и сукобе у њему. Посебно не треба претеривати о значају математике (јер они који то треба да истакну не да неће него је не знају. Истиче се оно што се зна…).

Свакако дубоко ценим твоје замисли и оне злата вреде али погледај какво је човечанство, људи и остало…

Свако добро желим теби и свим твојим најмилијим.

Радо се сећам твојих студената ЕТФ-а који су понекада свраћали и код мене. Било је задовољство видети како су способни и капирају редове, диф. једначине, итд.

Срдачан поздрав

Стојан

Заједничке фотографије Ненада Ђукића са НАЈЦИТИРАНИЈИМ МАТЕМАТИЧАРЕМ НА СВЕТУ Стојаном Раденовићем

У разговору са професором Раденовићем, у време кад је настала заједничка фотографија, Ненад Ђукић професору Раденовићу у књизи коју је пронашао руком показује текст у којем пише да су стари Латини решили проблем како да сваки човек човечанства живи минимум сто година изреком, тј. сентенцом: БАВИ СЕ МАТЕМАТИКОМ И МОЖЕШ СЕ БАВИТИ БИЛО ЧИМ.

Кратак допис професора Раденовића Ненаду Ђукићу

Шта је са часовима? Треба подучавати и мотивисати младе да уче и раде.

Што се тиче непрекидности, видећу како нешто о томе конципирати…

Поздрав
Ст.Р.

Драги Ненаде,

Хвала ти на интересантним порукама. Занимљиви садржаји.

Стојан

Стварно ти је фасцинантан сајт.

Објављено у ПОКРЕТ САРАДНИКА МАТЕМАТИЧАРИМА ЊУТНОВИХ МАТЕМАТИЧКИХ ПРИНЦИПА ПРИОРОДНЕ ФИЛОЗОФИЈЕ - СКРАЋЕНО "МАТЕМАТИЧАРИ"