РУСКИ ФОТОВОЛТАИЦИ НА КРОВОВЕ КУЋА,ЗГРАДА И ФАБРИКА СРБИЈЕ

Поштовање господине Ђукићу,

Користим прилику да Вам се захвалим за досадашњу конструктивну сарадњу са Привредном комором Србије,

Изузимајући из укупне анализе опште уврежено мишљење да је Русија искључиво везана за фосилна горива, прво што сам помислио – а, зашто баш Русија (?!)…, у тренутно, опште познатој ситуацији, која отежава или ограничава планирање и реализацију пословних идеја, иницијатива и пројеката, логистику, девизна плаћања …итд.

Од 2014-2015. у Русији је у току брза убрзана изградња соларних фотонапонских станица (СЭС).

У периоду 2015-2018. у Русији је пуштено у рад око 500 МВч у више од 10 региона РФ. Паралелно, врши се процес стварања и проширења домаће производње компоненти и опреме за СЭС. Део ових индустрија функционише у производној бази формираној у совјетско време, а део је међу новоформираним.

До краја децембра 2018. године на територији Русије подигнуто је око 550 МВч СЭС у 11 руских региона, или више од 25% планираних у периоду 2013-2018, заједно са скоро 300 кримских СЭС изграђених у периоду 2011-2013. 1), снага износи око 850 МВч.

У Русији се убрзава раст соларне енергије, изражен пре свега у изградњи и пуштању у рад нових соларних електрана. Уз одржавање постојећих стопа раста, удео СЕС – а у укупној производњи електричне енергије у Русији могао би да достигне 0,3% -0,4% до средине 2020-их (инсталација 2-2,5 ГВч соларних фотонапонских капацитета са укупном годишњом производњом од око или изнад 2,5 ТВч).

(К.С. Дегтярев Географски факултет МГУ М.В. Ломоносоваса краја 2018.)

Што се тиче контаката са институцијама а, ја, Вам пре свега то сугеришем институционалну сарадњу, подршку и препоруку

http://pvrussia.ru/ – Асоцијација компанија енергије Сунца

или

директно са компанијама, учесницима тржишта

https://voltaen.com/

https://www.hevelsolar.com/en/

http://solarsystems.msk.ru/

https://www.fortum.ru/

предложио бих Вам да, уз подршку колеге Игњатовића и ПКС, дефинишете базични пословни пројекат & бизнис план, којим бисте се обратили и институцијама и директно компанијама РФ, са званичним предлогом Удружења математичара за организацију сусрета, кореспонденцију са циљем разматрања предлога за будућу пословну сарадњу, …

имајте у виду да, уколико је опрема санкционисана мерама европских земаља

https://pks.rs/strana/sankcije-eu-usmerene-ka-rusiji

санкционисана је и за транзит до Србије!

…за све додатне информације,

Срдачан поздрав

Пријатан викенд