СОЛАРЕЏ / SOLAREDGE

СоларЕџ је израелска компанија која развија и продаје соларне претвараче за фотонапонске низове, софтвер за праћење производње енергије, производе за складиштење енергије батерија, као и друге сродне производе и услуге стамбеним, комерцијалним и индустријским купцима. Основана 2006. године, компанија такође има канцеларије у Немачкој, Италији, Јапану и Сједињеним Државама. Инкорпориран је у Делаверу. Компанија је била прва која је успешно комерцијализовала оптимизаторе снаге, уређај који нуди праћење тачке максималне снаге на нивоу модула (МППТ), пре него што је електричну енергију генерисану вратила у централни претварач.

Историја

СоларЕџ су основали 2006. Гуи Селла, Лиор Ханделсман, Иоав Галин, Меир Адест и Амир Фисхелов. Компанију су подржали ризични капитал ГЕ Енерџи Фајненшал Сервисес, Норвест Венчр Партнерс, Лајтспид Венчр Партнерс, ОРР Партнерс, Џенесис Партнерс, Валден Интернешнел, Вертек Венчрс Израел, ЈП Асиа Капитал и Опус Капитал Венчрс.

Компанија је започела масовну производњу својих производа од стране уговорног произвођача Флек крајем 2009. године.

У марту 2015, СоларЕџ је имао иницијалну јавну понуду од 7.000.000 деоница својих обичних акција по цени од 18,00 долара по акцији за јавност, прикупивши 126 милиона долара. Акције су почеле да се тргују на НАСДАК Глобал Селект Маркету под ознаком „СЕДГ“. Голдман Сакс и Дојче Банк су деловали као заједнички менаџери за вођење књига за понуду.

У мају 2015. године, СоларЕџ се удружио са Тесла Енерџи како би развио инвертер који би могао да пуни Тесла Павервол кућну батерију за складиштење енергије која је представљена у априлу 2015. СоларЕџ инвертер управља и конверзијом енергије из соларних панела заједно са пуњењем и пражњењем Павервол-а. Током времена, Тесла је поступно прекинуо своје партнерство са СоларЕџ, при чему је Тесла додао инвертер свом Павервол 2 који је представљен у октобру 2016. и увео сопствени соларни претварач у јануару 2021.

У октобру 2018, СоларЕџ је објавио споразуме о стицању великог удела у Кокаму, јужнокорејском добављачу литијум-јонских батерија, батерија и решења за складиштење енергије. У јануару 2019. СоларЕџ је најавио куповину већинског удела у СМРЕ – италијанском произвођачу погонских агрегата за ЕВ. У 2019. СоларЕџ је најавио аквизицију Гаматроник-а, произвођача УПС-а, и основао своју дивизију Критикал Павер.

Након борбе са раком, оснивач Гај Села је умро 2019. Бивши потпредседник глобалне продаје Зви Ландо, именован је за извршног директора.

Технологија

Многи соларни фотонапонски системи користе централни претварач, где су панели повезани заједно у низ стварајући низ, који испоручује сву једносмерну струју (ДЦ) произведену у инвертер за претварање у наизменичну струју компатибилну са мрежом (АЦ). Главни недостатак овог приступа је то што се праћење тачке максималне снаге (МППТ) изводи за цео низ, стога је производња ограничена излазом панела са најнижим перформансама. На перформансе могу утицати сенчење и временски услови.

СоларЕџ решава овај проблем помоћу оптимизатора снаге, малих уређаја постављених иза сваког појединачног соларног панела који нуди МППТ на нивоу модула, пре него што енергију доведе до централног претварача. Оптимизатори снаге такође омогућавају праћење производње енергије на нивоу панела, уместо података о укупном или низу нивоа које дају традиционални централни претварачи.

Објављено у МАТЕМАТИЧКИ НОВАЦ СУНЦА СРБИЈЕ И СВИХ ЗВЕЗДА ЗВЕЗДАРНИЦЕ