СРБИЈА НА ПУТУ КА ИНОВАТИВНОЈ И ОДРЖИВОЈ ЕНЕРГЕТСКОЈ БУДУЋНОСТИ

Енергетска визија Србије била је део дискусија током конференције „Будућност биотехнологије“ 2023. Одржан је један састанак као прилика за размену мисли и стратегија у области енергетске иновације и одрживости, чији су учесници били министарка рударства и енергетике Србије и извршни директор Светског економског форума, Мирек Душек .

Да подсетимо, Београд је био домаћин престижне међународне конференције „Будућност Биотехнологије“, која је, у организацији Владе Србије, Светског економског форума и Програма Уједињених нација за развој (УНДП), окупила преко 600 учесника из приближно 30 земаља. Конференција је посвећена, пре свега, промовисању дискусија и сарадње на пољу биотехнологије, биоинформатике, биоинжењеринга и биомедицине.

Међутим, Србија је препозната као једно од 16 глобалних технолошких центара од стране Светског економског форума, стационирајући се чврсто на мапи четврте индустријске револуције, како је то објаснила министарка. Она је такође истакла значај брзих технолошких промена и адаптације на промене, са посебним фокусом на одрживе праксе које подржавају декарбонизацију енергетског сектора, саопштено је на сајту ресорног министарства.

Стратешко планирање Србије у области енергетике усмерено је ка интеграцији иновативних
и одрживих решења, са плановима улагања од 15 милијарди евра у наредној деценији. У
свом амбициозном плану, Србија циља на 45 одсто производње електричне енергије из
обновљивих извора, уз додатне иницијативе као што су аутоматизација система, електрификација саобраћаја и унапређење енергетске ефикасности.

Душек је поздравио и подржао напоре Србије, истакавши опредељење Светског економског форума за подршку глобалним иницијативама усмереним ка постизању климатске неутралности до 2050. године. Овај састанак одражава снажну посвећеност и сарадњу у креирању енергетски одрживе будућности, унапређењу технолошких иновација и борби против климатских промена.

Објављено у МАТЕМАТИЧКИ НОВАЦ СУНЦА СРБИЈЕ И СВИХ ЗВЕЗДА ЗВЕЗДАРНИЦЕ