ВОДА

О густини и сабијању течности у хидростатици

 ДЕФИНИЦИЈА ТЕЧНОСТИ СЕР ИСАКА ЊУТНА

“Течност је било које тело чији делови попуштају било којој сили која делује на њих и који се, тим попуштањем, лако међусобно померају.”

Математичари Удружења природних Математичара сунца Србије су поставили проблем изградње математичке, тј. индустрије Сунца Србије на Копаонику на МАТЕМАТИЧКИМ ПРИНЦИПИМА ПРИРОДНЕ ФИЛОЗОФИЈЕ СЕР ИСАКА ЊУТНА да математички конструишу математичку фабрику која ће производити математичку воду за пиће и разне математичке медицинске течности за стопроцентну регенерацију оболелог органа.

Са поштовањем,

Ненад Ђукић 

WWF – “НИ 1% ПИЈАЋЕ ВОДЕ ЗА 100% ЖИВОТА НА ПЛАНЕТИ”

Вода је ограничен ресурс, а користе је сви системи. Третирамо је као бесплатно и бесконачно јавно добро, али свака несмотрена употреба пијаће воде носи са собом јако високу цену и угрожава будућност расположивих резерви пијаће воде. Интерактивном изложбом “Ни 1% пијаће воде за 100% живота на планети” светска организација за заштиту природе WWФ је указала на тај проблем у Силосима, уз перформанс који је привукао велики број посетилаца.

Иако планета одувек располаже са мање од један посто пијаће воде, данас долазимо у ситуацију да је можда не буде довољно за сав живи свет баш због тога што се према њој не понашамо одговорно.

“Све људске активности су жедне активности. Економије су зависне од раста, што ствара додатни притисак на водне екосистеме. Пре 30 година воде је било изобиљу, не зато што сада воде има мање, него због тога што су наше активности све веће, на све стављамо славину”, истакла је Наташа Калауз, извршна директорка WWF Адрије.

Да бисмо на тренутак осетили како би могао да изгледа свет коме недостаје пијаће воде, представили смо ситуације у кухињи (где нам је зимница ВОДА), купатилу (купање у загађеној ВОДИ), теретани (без ВОДЕ за попити после вежбања) као и сав живи свет на планети за који нема довољно ВОДЕ за пиће.

“Овом изложбом желимо да подстакнемо све да се замисле и промене своје навике. Није нам циљ да претимо мрачним сценаријима, али јесте да радимо да на томе да се они не догоде,” додаје Калауз.

Претње по стабилност слатководних екосистема из којих се снабдевамо водом за пиће су многобројне. Неадекватно и неумерено коришћење вода у урбаним срединама уз одсуство третмана отпадних вода које се испуштају у водене токове представља претњу не само по здравље екосистема већ и на јавно здравље.

И хидроелектране су проблем с којим се у нашем региону често суочавамо. Оне изолују водне екосистеме и баријера су за живи свет у водама. Самим тим нема миграција водних врста, смањује се рибљи фонд, или чак изумире, јер рибе не могу да се мресте.

“Требало би да убудуће још више радимо на томе да мале хидроелектране не буду први избор када говоримо о обновљивим изворима енергије. Баш напротив треба да подржавамо тренд уклањања непотребних и застарелих брана и баријера на рекама, да омогућимо ревитализацију слободних природних токова”, закључује Калауз.

WWF наставља кампању “Ни 1% пијаће воде за 100% живота на планети” и после успешног догађаја у Силосима, на каналима друштвених мрежа и јавном промотивном простору.

Објављено у МАТЕМАТИЧКА ИНТЕЛИГЕНЦИЈА